Oul cosmic

In Alchimie exista un simbol al magiei denumit “Ovum Philosophicum”, tradus ca oul alchimic sau filosofal, vasul principal utilizat pentru operatiuni alchimice. In timpul procesului alchimic, materialul este inchis ermetic intr-un ou si incepe un proces de moarte si renastere. Cand oul se sparge, o noua substanta mistica se naste, un elixir menit sa prelungeasca viata, care actioneaza ca un catalist capabil sa imbunatateasca orice alta substanta cu care intra in contact. Este vorba despre piatra filosofala, cea care putea sa transforme plumbul in aur si o persoana obisnuita intr-un maestru iluminat.

Oul este un simbol a lui Iisus, dar si al Mariei, mamei sale, vasul in care el a fost introdus. Inchis ermetic intr-o grota, Iisus incepe procesul de moarte si renastere, apoi apare transformat intr-o noua forma mistica si nemuritoare. Mai mult, Iisus a fost exact un catalist capabil sa imbunatateasca orice alta persoana (substanta) cu care intra in contact, el avea puterea sa transforme o persoane obisnuita intr-un maestru iluminat.

Hiperboreea este numele dat spatiului unde salasluieste materia in timpul manifestarii pasive a creatiei, iar elegia cu acest nume (a opta) descrie aspiratia, idealul de zbor, ce se va transforma in pasare, de indata ce cojile oului negru se vor sfarama. Aflati intr-o perpetua cautare a pietrei filosofale, alchimistii perseverenti ajung sa descopere aceasta taina prin experiente de laborator, atunci cand lichefiaza “oul vitriolat” pentru a-l transforma in leac universal.

Pentru a marca acest eveniment cosmic, Nichita Stanescu apeleaza la mitul nasterii lumii dintr-un ou, mit comun multor civilizatii antice. El considera ca “pasarea” nu e decat un termen profan pentru “spirit”, asa cum “aripile” sunt ferestre spre alte lumi, iar “oul” este mormant si leagan al spiritului, un simbol al ciclicitatii. Dupa parerea lui Mircea Eliade, centrul de difuziune al acestui mit trebuie cautat in India sau Indonezia, desi a fost atestat si in Iran, Grecia, Fenicia, Letonia, Finlanda, Africa occidentala, America centrala si coasta vestica a Americii de Sud. Toate variantele se refera la nasterea universului dintr-un ou embrionar.

Mitul vedic spune ca Brahmā “a făcut intai apele in care a lasat un germen. Germenul a devenit un ou ca aurul stralucitor, la fel de stralucitor ca astrul cu mii de raze, iar din oul acesta s-a nascut el insusi, Brahmā, strămosul tuturor fiintelor” (Manusamhitā, I, 8-9).

In opinia vechilor iranieni, “Ahura-Mazda a facut lumea ca pe un ou de pasare”, albusul echivaland cu cerul, iar galbenusul cu pamantul. Tibetanii credeau ca din esenta celor cinci elemente primordiale a rezultat un “ou gigantic”.

Mult mai poetici, chinezii isi imaginau ca omul primordial, dupa ce a dormit 18 milenii intr-un ou, a spart cu un ciocan gaoacea, a iesit afara si a provocat astfel nasterea spontana a universului. In Africa (Sudan) exista un mit al oului, care, scindat, da nastere din ambele jumatati, la doua fiinte universale care se urmaresc neincetat, constituind universul viu.

Mircea Eliade opineaza ca mitul androginului sferic (simbol al perfectiunii) se intalneste cu acela al oului cosmogonic. Simbolistica oului nu se opreste aici: perpetuarea speciilor, nasterea omului, renasterea naturii, regenerarea regnurilor – toate de la ou pornesc.

Pentru greci oul era simbolul perfectiunii, cel ce continea tot si toate si locul de unde au aparut Luna, Soarele, Planetele, pamantul, muntii, apele, planetele si toate creaturile vii.

Pastele si Primavara sunt simboluri pentru moarte si renastere. Moartea iernii face ca primavara sa renasca, iar natura incepe sa se transforme. Oul subliniaza actul renasterii, este ciclul repetitiv al naturii ce contine germenele misterios al Creatiei. In astrologie, primavara este sezonul Berbecului, iar acesta este un simbol al nasterii, este momentul cand oul se sparge, puiul iese din gaoce si isi incepe aventura in noua lumea si crearea unei noi identitati si individualitati. Berbecul este explozia si separarea. Se spune ca oul (Berbecul) succede haosul (Pestii) si de aici incepe procesul de diferentiere (de mama, de lume). 

“Dar tot ce e viu pe pamant e supus vesniciei. Iarba de asta vara n-a pierit, a trecut simplu din ciclu in ciclu, din organism in organism si de unde sa stim ca ea nu este chiar pielea gingasa a noului nascut.”Nichita Stanescu

Oul cosmic este un simbol al Divinului Feminin caci este cel ce aduce viata si este un simbol puternic al renasterii. Oul este inceputul si sfarsitul, ciclicitatea. Oul este un simbol cosmic. Oul contine albusul, asociat cu energia Lunii, si galbenusul, asociat cu Soarele. Oul reprezinta unirea masculinului cu femininul.

“Barbatul, privit in intregul sau, este un ou. Femeia – la fel, este si ea tot un ou. Inlantuirea lor da nastere, ca atare, unui alt ou. Astfel vedem cum se infaptuieste miracolul creatiei, caci unu plus unu egal trei in acesta noua formula existentiala. Observati, deci, ca toate stiintele, pana si matematica, dupa cum am subliniat mai sus, capata un alt aspect atunci cand sunt abordate din perspectiva oului. Insasi planeta noastra este un ou, iar Sfanta Treime din crestinism se regaseste in acelasi Ou Universal: albusul, galbenusul si cochilia, caci nu este oare porumbelul cel alb, Sfantul Duh, simbolizat de albus, insusi simbolul pacii? Dumnezeu a faurit lumea in sase zile. Iar 6 impartit in 3 face 2. Acestia reprezinta cei doi piloni pe care se sprijina Universul. Si daca Pamantul se invarteste in jurul Soarelui pe o traiectorie in forma de elipsa, adica ovoidala, atunci acest aspect surprinzator poate fi considerat un adevarat suvenir al Oului Cosmic.” Robert Vendelanotte 

Oul contine cerul si pamantul, raul si binele, toate personalitatile si tipologiile umane, dar si felul in care ele pot atinge cea mai inalta varianta. Oul contine Creatia, Desavarsirea, Misterul si Renasterea.

“Oul poarta in el insusi un germene al mortii ascuns in interiorul vietii si un germene al vietii in interiorul mortii. Cei doi germeni opereaza unul asupra celuilalt, creand astfel un nou inceput.” – Jaques d’Arles

Contextul astral din aceasta perioada ne sustine si ne aflam parca intr-un ou alchimic in care are loc un proces de transformare si renastere. Va doresc ca in aceasta perioada sa renasteti in cea mai buna varianta a voastra, sa va umpleti de lumina radianta, dar sa va constientizati intunericul si sa-l imbratisati pentru a il transforma precum alchimistii in cel mai stralucitor aur. Si mai mult decat orice, va doresc sa aveti parte de magie in viata voastra, insa cea creata de voi, din convingerea ca suntem fiinte in care Dumnezeu a pus suflul sau Divin si precum Iisus ne-a retransmis: “Cel crezand in Mine, va face si el lucrarile pe care le fac Eu si va face mai mari decat acestea.

Va doresc simplitate, naturalete, autenticitate, impacare, iubire si iertare fata de voi si fata de oameni, credinta, magie, transformare, renastere, creatie, alchimie, desavarsire in cea mai inalta forma a voastra si gasirea celui mai stralucitor aur din voi! A venit vremea sa fim toti magicieni creatori pentru noul Pamant! ❤

3 thoughts on “Oul cosmic

  1. Un articol minunat, cu mare incarcatura emotionala; l-am citit in tihna pana la sfarsit, cand mi-au dat lacrimile. Sper ca a ajuns in sufletul meu, acolo unde trebuie. Iti multumesc!

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.